Client: Private Residence
Completion Date: 2009
Scope: Interior Architecture, Interior Design, Exterior Hardscaping
Location: Giza, Egypt

The designer’s approach to the project’s interiors was conceptualized around the client’s needs and lifestyle, as well as the project’s location (both geographic and cultural). The design concept focused on several key aspects, chief amongst which being a desire to capitalize on the majestic views of the Abu Sir pyramids. The interior architecture also reflects a modernity in taste and lifestyle, while still respecting the vernacular language of the architecture and its surroundings.

Large double height windows and minimal curtain treatments capitalize on the surrounding views, with a conservatory that features large glass openings on three sides to frame the view of the pyramids. Traditional features such as the coffered ceilings in the qa’a, which are usually in ornate wood, were simplified and rendered in gypsum board and features hidden cove lighting. Vaulted ceilings are also highlighted using linear energy efficient lighting. The various living spaces leading off from the central qa’a were opened onto one another, eliminating doors and partitions to accommodate the modern lifestyle of the residents.

Featured in the 2010 Andrew Martin Interior Design Review > View publication

Highly Commended,  2010 Bloomberg Arabian Property Award > Read more